Betrouwbaarheid

Iedereen heeft er vast wel wat van mee gekregen de afgelopen tijd: Rob Geus, bekend van De Smaakpolitie heeft veel kritiek over zich heen gekregen omdat zijn keurmerk te koop zou zijn. Zie hiervoor onder andere Nu.nl.

Nou is de discussie over het te koop zijn van keurmerken niet nieuw. Zo richtte het programma Kassa in 2011 een nepwebshop op, om te testen hoe betrouwbaar webshop keurmerken zijn. Bleek dat ze met een niet bestaande webshop, 11 keurmerken binnen konden halen….

Regelmatig duikt een dergelijk bericht over de onbetrouwbaarheid van een keurmerk op. En dat moet stoppen. We moeten niet meer willen dat iedereen zomaar een keurmerk kan starten. Het zou bijvoorbeeld goed zijn als een keurmerk verplicht geregistreerd moet worden bij officiële instanties.

En er zijn vast wel andere oplossingen te bedenken. Maar er moet wat gebeuren, want de paar keurmerken die niet te vertrouwen zijn, doen het vertrouwen van de consument in heel het ‘keurmerk-gebeuren’ dalen. En daar is niemand bij gebaat.